تحلیل اقتصادی صنعت معدن مس ایران
استخراج سنگ مس و صنایع وابسته نقش مهمی در اقتصاد ایران دارد. تولید سنگ مس در ایران 75 درصد از کل تولید خاورمیانه را تشکیل می دهد. کلیه فعالیت های مربوط به مس، یعنی اکتشاف، تولید، پالایش و غیره متعلق به شرکت های دولتی و مدیریت آن است. تصمیماتی برای خصوصی سازی همه این فعالیت ها گرفته شده است. برای ارزیابی میزان موفقیت این فرآیند خصوصی سازی، اجزای مختلف صنعت باید در معرض تحلیل های اقتصادی قرار گیرند.
ایران کشوری در حال توسعه با اقتصاد در حال گذار و بر پایه صادرات مواد خام است. به طور گسترده پذیرفته شده است که شرکت های دولتی موجود و بازیگران بزرگ بازار دولتی, دیگر کارآمدترین راه برای اداره اقتصاد نیستند و اصلاحات گسترده در سراسر اقتصاد ایران ضروری است. اکثر کشورهای در حال توسعه خصوصی سازی را در شرکت های دولتی خود آغاز کرده اند. ایران همچنین از سال 2005 درگیر یک برنامه خصوصی سازی بزرگ بوده است و تاکنون چندین شرکت اقتصادی دولتی و برخی سرمایه گذاری های مشترک را خصوصی کرده است که در شرایط کنونی شرکت هایی هستند که به طور مشترک متعلق به بخش خصوصی و دولتی هستند. شرکت های خصوصی نه تنها می توانند تمام عملیات و وظایفی را که شرکت های دولتی مسئول آن هستند انجام دهند، بلکه می توانند این فعالیت ها را با کارایی بیشتری انجام دهند. در نتیجه خصوصی سازی در بسیاری از کشورهای جهان به یک پدیده بزرگ تبدیل شده است. خصوصی سازی واقعی به ناچار منجر به کاهش مشاغل نامطلوب نیز خواهد شد.
تاریخچه شرکت ملی صنایع مس ایران
ایران دارای منابع بزرگ مس است و پورفیری های مس متعددی در یک کمربند قوسی که از شمال غرب ایران، جنوب شرق تا پاکستان امتداد دارد، وجود دارد. تخمین زده می شود که این ذخایر حاوی 2 میلیارد تن مس است که حدود 3.5 درصد از منابع مس شناخته شده جهان را شامل می شود که از آن می توان حدود 20 میلیون تن مس خالص را به دست آورد. ذخایر مس جهان 57 میلیارد تن است. علاوه بر این، ایران دارای هفدهمین ذخایر مس در جهان است.
شرکت معادن سرچشمه کرمان که در سال 1355 به شرکت ملی صنایع مس ایران (N.I.C.I.CO) تغییر نام داد, فعالیت هایی شامل اکتشاف، بهره برداری و فرآوری و توزیع مواد اولیه به منظور تولید محصولات نهایی مس را انجام میدهد. تحلیل اقتصادی درست ,برای تصمیم گیری در مورد فعالیت های سرمایه گذاری در هر کسب و کاری ضروری است.
یک استراتژی محبوب برای شرکت ها, حداکثر کردن سود یا در مواقعی به حداقل رساندن زیان است. در ایران سرمایه گذاری در پروژه های معدنی در بورس گام مثبتی تلقی می شود زیرا تقریباً یک سوم اقتصاد به فعالیت در بخش معدن وابسته است. بنابراین برای اهداف N.I.C.I.Co، افزایش سرمایه از طریق فروش سهام خود در بورس اوراق بهادار گام مثبتی تلقی می شود زیرا شرکت بزرگی است و موظف است فرصت های سرمایه گذاری جذابی را فراهم کند.
تجزیه و تحلیل فروش، بررسی بازاری است که با توجه به تجربیات گذشته و پیش بینی شرایط آینده، برای پیش بینی فروش بعدی استفاده میشود. بازار تولید مس در ایران یک بازار انحصاری محض است. علاوه بر این، شرکتی که از قدرت انحصاری برخوردار است، تحت فشار رقابتی بازار قرار نمی گیرد. بر اساس تجزیه و تحلیل فروش (واردات و صادرات) در دو سال مالی پی در پی، این شرکت 60 درصد از فروش خود را به بازار داخلی اختصاص داده و مابقی صادر شده است. مس کاتد، مفتول و غلظت مس با ارزش ترین محصولات هستند. آنها حدود هشتاد و پنج درصد (85%) از کل ارزش فروش شرکت را تشکیل می دهند. فروش مس کاتدی تقریباً چهل و پنج درصد (45%) از کل درآمد را تشکیل می دهد.
مس یک منبع محدود است، اما برخلاف نفت، از بین نمی رود و بنابراین می توان آن را بازیافت کرد. بازیافت منبع اصلی تولید مس در دنیای مدرن است. در N.I.C.I.CO، سربار بزرگترین گروه هزینه ها را تشکیل می دهد که حدود 40٪ از کل هزینه ها را تشکیل می دهد. هزینه های سربار شامل هزینه های عملیاتی جاری است.معمولاً برای گروه بندی هزینه هایی استفاده می شود که برای ادامه عملکرد کسب و کار ضروری است، اما مستقیماً سود ایجاد نمی کند. مخارج سربار تمام هزینه های صورت سود و زیان به جز کار مستقیم و مواد مستقیم است. آنها شامل انرژی، استهلاک، حمل و نقل، اجاره، تعمیرات، تدارکات و هزینه های دیگر از این قبیل هستند.
نتیجه گیری
این یک قانون دیرینه علم اقتصاد است که وقتی به تامین کالا مربوط می شود، در بیشتر موارد بخش خصوصی انگیزه بیشتری برای تولید کالاها به کارآمدترین روش ممکن خواهد داشت. اگر تولید و فروش یک کالا در بخش خصوصی سودآور باشد، دیگر بازیگران بازار تشویق خواهند شد تا وارد آن بازار شوند و رقابت با فروشنده فعلی را آغاز کنند. این امر رقابت را افزایش می دهد و به نوبه خود شرکت ها را به سمت تولید با هزینه کمتر برای مصرف کننده نهایی سوق می دهد.
در ایران مس در حال حاضر توسط N.I.C.I.CO تولید می شود که از قدرت انحصاری در بازار تولیدکنندگان مس برخوردار است. عدم وجود رقابت مناسب در این بازار منجر به کمبود عرضه و افزایش قیمت شده است که به طور اجتناب ناپذیری بر نرخ تورم کلی در اقتصاد تأثیر می گذارد.
با استفاده از گزارش سالانه و حساب های مالی N.I.C.I.CO نشان داده شده است که این شرکت ناکارآمد است و بنابراین در بلند مدت از خصوصی سازی سود خواهد برد.
N.I.C.I.CO 40 درصد از سهام خود را در تلاش برای خصوصی سازی بازار تولید مس به مردم عرضه کرده است. با این حال سایر نهادهای دولتی اکثریت سرمایه گذاران جدید را تشکیل می دادند. بنابراین، شرکت در حال حاضر بین ارگان های دولتی بیشتری نسبت به قبل به اشتراک گذاشته شده است.
آخرین دیدگاهها